
Vlaams Stoofvlees met Frieten
Vlaams Stoofvlees met Frieten
Stoofvlees (of suddervlees) is de algemene benaming voor vlees dat op laag vuur gedurende lange tijd gegaard is (gestoofd) om het mals te maken. Tijdens het sudderen worden stoffen als collageen en elastine afgebroken die het vlees stug houden. Doordat de structuur van rundvlees uit vezels bestaat, valt het na het sudderen in draden uit elkaar.
Geschreven door Rudolph van Veen
Total Time
3 h 0 min
Difficulty
Easy

Vlaams Stoofvlees met Frieten
Ingrediënten
-
- 2 uien
- 1 teentje knoflook
- 800 g runderpoulet
- zout
- versgemalen peper
- bloem
- 30 g boter
- 1 laurierblaadje
- 2 takjes tijm
- 1 bouillonblokje
- 3 kruidnagels
- nootmuskaat
- 1 flesje trappisten dubbel bier
- 1 kg aardappels
Benodigde Tijd
-
Bereidingstijd30 min
-
Kooktijd2 h 30 min
Bereiding
-
Verwarm de oven voor op 160 ºC.
-
Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook.
-
Snijd het vlees in kleine stukjes, bestrooi met zout, peper en bloem het vlees.
-
Verhit de boter in een pan en bak het vlees. Voeg de uien en knoflook toe en bak circa 2 minuten.
-
Voeg laurier, tijm, bouillonblokje, kruidnagels en 0,5 theelepel geraspte nootmuskaat toe en blus af met bier. Laat het gerecht circa 2,5 uur zachtjes stoven in de oven.
-
Verwarm de frituur voor op 160ºC. Snijd de aardappels tot mooie dikke frieten en bak deze circa 5 minuten voor. Bak ze als het vlees gaar is af op 180ºC tot ze goudbruin zijn.
-
Serveer het stoofvlees samen met de frieten.