
Hartige Taart van Pompoen, Prei en Za'atar
Hartige Taart van Pompoen, Prei en Za'atar
Geschreven door Yotam Ottolenghi

Ingrediënten
-
- 1 kleine flespompoen, geschild, van zaadjes ontdaan en in stukjes van 3 cm gesneden (650 g)
- 1 el ahornsiroop
- ½ theelepel gemalen kaneel
- 60 ml olijfolie
- 1 grote prei, gehalveerd en in dunne plakjes gesneden (165 g)
- 6 lente-uitjes, fijngesneden (125 g)
- 3 teentjes knoflook, gepeld en fijngestampt
- 1 el za'atar + 1,5 tl om te bestrooien
- 100 g snijbiet, bladeren en stelen fijngesneden
- 165 g roomkaas
- 100 g feta, fijn verkruimeld
- 2 vellen voorgerold roomboter bladerdeeg (23x36cm)
- 1 ei, geklopt
- Fijn zeezout en zwarte peper
Benodigde Tijd
-
Bereidingstijd30 min
-
Kooktijd60 min
Bereiding
-
Verwarm de oven voor tot 190°C. Meng in een grote mengkom de pompoen, ahornsiroop en kaneel met 1 eetlepel olijfolie en 1 theelepel zout. Plaats op een grote ovenplaat en bak 15 minuten tot ze net gaar zijn. Haal uit de oven en doe terug in de mengkom om 15 minuten af te koelen en zet in de koelkast tot gebruik.
-
Zet een middelgrote pan op middelhoog vuur en voeg de resterende 3 eetlepels olijfolie toe. Roer de prei, lente-uitjes, knoflook en 1 theelepel zout erdoor. Kook 8 minuten tot de prei zacht is geworden, voeg dan 1 eetlepel za'atar toe en kook nog een minuut. Voeg de snijbiet toe met 1 eetlepel water en kook nog 2 minuten. Doe het mengsel over in een aparte kom en laat het 15 minuten afkoelen. Zet het daarna in de koelkast tot gebruik.
-
Doe ondertussen de roomkaas en feta in een middelgrote mengkom en meng met een spatel tot de roomkaas zacht is geworden en gecombineerd is met de feta. Voeg de flespompoen toe, meng om te combineren en zet in de koelkast tot het nodig is.
-
Rol vervolgens de twee vellen bladerdeeg uit en rol ze uit tot 25x40cm. Snijd een vel uit tot 15x40 cm en gebruik eventueel een kleine kerststeker om vormen uit de rand te snijden (optioneel). Leg het bijgesneden vel op een groot, bekleed bakblik en leg de uitgesneden vormpjes ernaast. Zet in de koelkast tot gebruik. Leg het bijgesneden bladerdeeg op een grote, beklede bakplaat, prik overal met een vork in en markeer met een mes lichtjes een rand van 4 cm rond de randen.
-
Schep de afgekoelde prei op de bodem van het bijgesneden vel, vermijd de randen en verdeel dan de flespompoen erover. Bestrijk de rand met het losgeklopte ei, neem dan je gekoelde vel deeg en drapeer het over de taart. Gebruik een vork om de rand aan te drukken en dicht te maken, knip de ruwe randen bij en gooi ze weg. Bestrijk de taart en de uitsnijdingen (indien gebruikt) met extra losgeklopt ei en schik de uitsnijdingen op de taart. Bestrooi de taart gelijkmatig met de resterende 1½ theelepel za'atar. Zet de taart minstens een uur of een nacht in de koelkast voor je verder gaat.
-
Verwarm de oven voor tot 210°C. Bak de taart vanuit de kou in 15 minuten goudbruin. Verlaag de temperatuur naar 170°C en bak de taart nog eens 45 minuten, tot hij door en door gaar is. Haal uit de oven en laat minstens 20 minuten afkoelen. Breng over op een schaal en serveer warm of op kamertemperatuur.