
Ultieme Winter Couscous
Ultieme Winter Couscous
Geschreven door Yotam Ottolenghi

Ingrediënten
-
- 2 wortels, schoongemaakt en in 2cm dikke plakken
- 2 pastinaak, schoongemaakt en in 2cm dikke plakken
- 8 sjalotten, gepeld
- 2 kaneelstokjes
- 4 steranijs
- 3 laurierblaadjes
- 5 eetlepels olijfolie
- 1½ theelepel zout
- ½ theelepel gemalen gember
- ½ theelepel gemalen kurkuma
- ½ theelepel paprikapoeder
- ½ theelepel chili vlokken
- 300 gram pompoen, schoongemaakt en in stukken van 2cm
- 100 gram gedroogde abrikoos, grof gesneden
- 200 gram kikkererwten (gekookt of uit blik)
- 350ml water
- 170 gram couscous
- 1 grote snuf saffraan
- 260ml groentebouillon
- 20 gram boter, in kleine blokjes gesneden
- 25 gram harissa
- 25 gram gekonfijte citroen, fijn gesneden
- 1 handvol geplukt korianderblad
Benodigde Tijd
-
Bereidingstijd30 min
-
Kooktijd50 min
Bereiding
-
Verwarm de oven voor tot 190°C. Doe de wortels, pastinaak en sjalotten in een grote, ovenbestendige schaal, voeg de kaneelstokjes, steranijs, laurierblaadjes, vier eetlepels olijfolie, een halve theelepel zout en alle kruiden toe en mix.
-
Plaats de ovenschaal 15 minuten in de oven en voeg vervolgens de pompoen toe. Roer goed door en plaats de schaal nog eens 35 minuten in de oven, waarna de groenten zacht zouden moeten zijn geworden, zonder bite te verliezen. Voeg vervolgens de abrikozen, kikkererwten en het water toe en zet het geheel nog 10 minuten in de oven.
-
Ongeveer 15 minuten voor de groenten klaar zijn, de couscous bereiden. Doe de couscous in een hittebestendige kom, samen een eetlepel olie, de safraan en een halve theelepel zout. Breng de bouillon aan de kook en giet dit over de couscous. Dek de kom af met vershoudfolie. Laat het 10 minuten staan, voeg de boter toe en roer het door met een vork tot de boter gesmolten is. Dek opnieuw af en zet warm weg.
-
Voor het serveren: vul een ruime schaal met couscous. Meng de harissa en citroen door de groenten, proef en voeg eventueel zout en peper naar smaak toe. Lepel de groenten vervolgens in het midden van de couscous en garneer ruim met koriander.