
Koolvis met Olijven-Pistachetopping
Koolvis met Olijven-Pistachetopping
Geschreven door Matthias

Ingrediënten
-
- 1 Pastinaak
- 1 Knolselderij
- 2 Tomaten
- 2 Koolvisfilets à 125 gram
- 50 gram Panko
- 40 gram Zwarte Olijven
- 10 gram Pistachenoten
- 125 gram Crème fraîche
- 2 eetlepels boter
- olijfolie
- 2 eetlepels azijn
- peper
- zout
- 1 eetlepel suiker
Benodigde Tijd
-
Bereidingstijd30 min
-
Kooktijd40 min
Bereiding
-
Verwarm de oven voor op 240°C (220°C hetelucht). Schil en snijd de knolselderij en pastinaak in blokjes. Doe ze in een grote kookpan en giet er genoeg water bij tot ze onderstaan. Voeg ruim zout toe, breng het geheel aan de kook en kook de groenten in ca. 10min gaar.
-
Hak de olijven en de pistachenoten grof.
-
Roer 1-2el boter zacht en schep de olijven, pistachenoten en panko erdoor. Breng op smaak met een snuf peper en zout.
-
Dep de vis droog, controleer de filets op graten en wrijf ze in met zout en peper. Verhit een middelgrote koekenpan op middelhoog vuur met 1-2el olijfolie en bak de vis ca. 1min per kant. Leg de filets in een ovenschaal en verdeel de topping erover. Bak 8-10min in de oven, tot de vis gaar is en de topping knapperig en goudbruin is.
-
Snijd de tomaten in achten. Veeg de koekenpan schoon en zet 'm terug op middelhoog vuur. Voeg 1el suiker toe en laat lichtbruin karamelliseren. Schenk 2-3el water en 1-2el azijn in de pan en kook tot een egaal mengsel. Voeg de tomaten toe, bak al roerende tot ze omhuld zijn met een laagje karamel en bestrooi ze met zout.
-
Giet de gekookte groenten af en doe ze terug in de pan. Voeg de crème fraîche toe en pureer glad. Voeg evt. een scheutje water toe als de puree te droog is. Breng op smaak met zout en verdeel de puree over de borden. Serveer de vis en de tomaten er bovenop.