Skip to main content
Skrei met Amandelkorst en Beurre Blanc

Skrei met Amandelkorst en Beurre Blanc

Skrei met Amandelkorst en Beurre Blanc

De naam Skrei is afgeleid van het Vikingwoord skrida, dat zoiets als 'reizen' betekent. Skrei is de naam die kabeljauw krijgt in de periode tussen december en april wanneer hij vanuit de Barentszzee naar het noordwesten van Noorwegen migreert om te paaien.

Geschreven door Andy McDonald

Total Time
40 min
Difficulty
Medium
Skrei met Amandelkorst en Beurre Blanc

Ingrediënten

  • Beurre blanc
    • 1 sjalot
    • 200ml droge witte wijn
    • 100ml witte wijnazijn
    • 1tl witte peperkorrels
    • 100ml room
    • 100g koude boter
    Skrei met notenkorst
    • 25g amandelen met vlies
    • 0.5bos peterselie
    • 4el panko (eventueel te vervangen door paneermeel)
    • 75g boter
    • 600g skreifilet (kabeljauwfilet) of andere witvis
    Groente
    • 250g haricots verts
    • 1 sjalot
    • 1 teentje knoflook
    • 1el boter
    • 250g gemengde bospaddenstoelen
    Extra nodig
    • vijzel
    • plasticfolie
    • ovenschaal

Benodigde Tijd

  • Bereidingstijd
    30 min
  • Kooktijd
    40 min

Bereiding

  1. Beurre blanc

    Pel en snipper de sjalot. Breng de wijn met de sjalot, azijn en peperkorrels aan de kook, kook tot de helft in en schenk door een zeef. Breng het gezeefde vocht met de room aan de kook, voeg beetje bij beetje al roerend de boter toe en roer goed door. Laat de saus niet meer koken. Breng de saus op smaak met een beetje zout.

  2. Skrei met notenkorst

    Verwarm de grillstand van de oven voor op 180 ºC. Vijzel de amandelen en schep ze in een kom. Hak de peterselie fijn en meng met de amandelen, panko, boter een beetje zout. Neem twee stukjes plasticfolie, leg hier de peterselieboter tussen en rol uit tot circa 0,5 centimeter dik. Laat de boter opstijven in de koelkast.

    Verwijder het vel van de skrei en snijd de skrei in gelijke porties. Haal de peterselieboter uit de koelkast en snijd de boter in stukjes die op de geportioneerde vis passen. Leg de vis in een ovenschaal en gaar circa 10-12 minuten in de oven, boven het midden, tot de korst krokant is.

  3. Groente

    Breng een pan water met een beetje zout aan de kook en blancheer de haricots verts circa 2 minuten, giet ze af en spoel ze koud. Pel en snipper de sjalot. Pel en hak de knoflook. Verhit de boter in een pan en fruit de sjalot en knoflook. Voeg de paddenstoelen toe, bak ze circa 2 minuten mee en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Voeg de haricots verts toe en warm kort door.

  4. Verdeel de groente met paddenstoelen over borden. Leg de vis erop en schep de saus erover.