Skip to main content
Verrassende Tatin

Verrassende Tatin

Verrassende Tatin

Ottolenghi maakte 'n verrassend lekkere hartige versie van de Franse klassieker. In deze Tarte Tatin gaan gekarameliseerde aardappeltjes, zoetzure tomaatjes en smeuïge geitenkaas.

Geschreven door Yotam Ottolenghi

Total Time
2 h 0 min
Difficulty
Medium
Verrassende Tatin

Ingrediënten

    • 200 gram cherrytomaatjes
    • 2 el olijfolie, plus extra voor over de tomaatjes
    • 500 gram krielaardappeltjes, met schil
    • 1 grote ui, in dunne ringen
    • 40 gram fijne kristalsuiker
    • 10 gram boter
    • 3 takjes verse oregano
    • 150 gram harde geitenkaas, in plakken
    • 200 gram bladerdeeg, dun uitgerold
    • zout en zwarte peper

Benodigde Tijd

  • Bereidingstijd
    30 min
  • Kooktijd
    1 h 40 min

Bereiding

  1. Verhit de oven op 130°C. Snijd de tomaatjes doormidden en leg ze met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Sprenkel er wat olijfolie over en bestrooi met zout en peper. Zet ze 45 - 60 minuten in de oven.

  2. Kook intussen de aardappeltjes 25 minuten in kokend water met zout. Giet af en laat afkoelen. Snijd aan beide kanten een dun plakje af en snijd ze in 2 cm dikke plakken (de meeste kun je gewoon doormidden snijden).

  3. Bak de ui in 10 minuten in olie met wat zout goudbruin.

  4. Vet een taartvorm van ca 22 cm (ik heb een ronde vorm van 23 cm gebruikt, geen springvorm) in met olie  en beleg de bodem met bakpapier.

  5. Verhit in een steelpan de suiker en de boter op hoog vuur en blijf met een houten lepel roeren tot het een middelbruine karamel is. Giet de karamel rustig in de taartvorm en beweeg zodat de karamel gelijkmatig over de bodem verdeeld wordt. (werk snel, want de karamel wordt snel hard. Maar als de taart later weer in de oven staat, verdeelt het zich vanzelf over de bodem). Pluk de oreganoblaadjes van de takjes, scheur ze en verdeel ze over de karamel.

  6. Leg de aardappelschijfjes dicht tegen elkaar aan in de karamel (de karamel is inmiddels hard geworden). Druk voorzichtig de tomaatjes en de uien in de open ruimten en bestrooi ruim met zout en peper (ik heb ook nog wat gedroogde oregano erover gestrooid). Verdeel de plakjes geitenkaas gelijkmatig over de plakjes aardappel. Snijd een ronde plak uit het deeg die 3 cm groter is dan de vorm; leg hem over de taartvulling en druk de randen rondom langs de aardappel in de vorm.

  7. Verwarm de oven tot 200°C. Bak de taart 25 minuten in de oven, schakel de oven terug naar 180°C en bak de taart in nog circa 15 minuten gaar. Neem de taart uit de oven en laat hem 2 minuten staan. Zet een schaal of bord omgekeerd op de vorm en keer het geheel in een snelle beweging; til de vorm van de taart af. Dien hem heet of warm op.