Skip to main content
Hollandse Balletjes in Jus

Hollandse Balletjes in Jus

Hollandse Balletjes in Jus

Jus alleen over de piepers? Nee hoor, wij dippen graag een broodje in dit klassieke sausje. Je kunt dit gerecht ook serveren met rijst of aardappelen.

Geschreven door Chef Mirte

Total Time
40 min
Difficulty
Easy
Hollandse Balletjes in Jus

Ingrediënten

    • 400 gram wortel
    • 400 gram pastinaak
    • 1 ui
    • 500 gram gehakt (half-om-half)
    • gehaktkruiden naar smaak
    • grove mosterd
    • 1 ei
    • paneermeel
    • 1 runderbouillonblokje
    • 75 gram rucola
    • olijfolie
    • azijn
    • honing
    • 4 meergranenbollen om af te bakken

Benodigde Tijd

  • Bereidingstijd
    30 min
  • Kooktijd
    40 min

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200°C hetelucht/220°C. Schil evt. de wortel en pastinaak en snijd beiden in 2cm grote stukken. Pel en hak de ui grof. Smelt 1el boter of verhit 1el olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en roerbak de wortel, pastinaak en ui 3-4min totdat een licht goudbruin korstje ontstaat. Schep uit de pan en zet apart.

  2. Meng intussen het gehakt met 1el mosterd, 1/4tl zout, peper naar smaak, de gehaktkruiden, het ei en wat paneermeel in een kom. Kneed tot een egaal gehaktmengsel ontstaat en rol er 12 balletjes van. Smelt 1el boter in de gebruikte koekenpan op hoog vuur en bak de gehaktballetjes in 3-4min rondom bruin.

  3. Voeg de apart gehouden groenten, 250ml water en een half verkruimeld bouillonblokje aan de pan toe (bewaar de rest van het bouillonblokje voor een ander recept). Breng aan de kook, zet het vuur middellaag en kook de gehaktballen en groenten in ca. 10min gaar. Voeg evt. een scheutje water toe als de saus te dik wordt; hij mag best een beetje waterig blijven.

  4. Bak ondertussen de meergranenbollen op een bakplaat met bakpapier in het midden van de oven in 8-10min af.

  5. Roer 1el boter en 1el mosterd door de gestoofde gehaktballen en groenten, kook nog 1min. Proef en breng evt. verder op smaak met zout en peper, of voeg een scheutje extra water toe als het gerecht al wat zout is.

  6. Meng intussen de rucola met 1el olijfolie, 1tl azijn, 1tl honing of 0,5tl suiker, zout en peper. Serveer de gestoofde gehaktballen en groenten met de rucola en geef het brood erbij om te dippen.