Skip to main content
Erwtensoep

Erwtensoep

Erwtensoep

Worstmaker Samuel Levie liet zich ooit over erwtensoep voorlichten door Johannes van Dam en hij heeft een boek over het onderwerp voltooid samen met cuisinier Joris Bijdendijk, chef-kok van restaurant Rijks* in Amsterdam. Het onderstaande recept komt uit het betreffende boek, dat de eenduidige titel Snert draagt.

Geschreven door Joris Bijdendijk & Samuel Levie

Total Time
2 h 30 min
Difficulty
Easy
Erwtensoep

Ingrediënten

    • 1/2 kilo spliterwten
    • 2,75 liter water
    • 1 prei
    • ½ selderijknol
    • ½ winterwortel
    • 1 peterseliewortel of anders pastinaak
    • 1/2 bos platte peterselie
    • 1/2 bos bladselderie
    • 1 ui
    • 1 laurierblad
    • 2 kruidnagels
    • 1 stukje foelie
    • 2 blaadjes lavas
    • peper
    • zout
    • Worcestershiresaus
    • 1 hamschijf
    • 300 gram stuk zuurkoolspek
    • 1 rookworst

Benodigde Tijd

  • Bereidingstijd
    45 min
  • Kooktijd
    2h 15 min

Bereiding

  1. Zet de spliterwten op in het water. Snijd het groen van de prei en was goed uit. Bind dit nu op met de stelen van het selderijblad, het groen van de peterselie en laurierblaadjes. Voeg de ui toe, met daarin gestoken de kruidnagel en foelie. Voeg ook het vlees (zonder de worst) en zwarte peper toe.
    Breng aan de kook, schuim af en laat zachtjes doorkoken tot de erwten helemaal zacht zijn.
    Roer zo nu en dan goed in de pan om aanfikken te voorkomen. Reken minstens anderhalf uur kooktijd.
  2. Maak alle groenten schoon. Snijd het wit van de prei fijn en hak de geschilde selderijknol in kleine blokjes. Hak het selderijblad grof en de peterselie fijn. Snijd ook de winterwortel en de peterseliewortel of pastinaak, eerst in de lengte in kwarten en dan in blokjes.
  3. Als de erwten gaar zijn is het vlees meestal ook mooi zacht. Vis het vlees en de opgebonden groenten uit de soep en laat die op een platte schotel of braadslee wat afkoelen. De erwten zijn nu zo zacht dat je de soep met een garde glad kunt kloppen. Doe nu, in de juiste volgorde van kooktijd, de groenten er één voor één bij. Eerst de selderijknol, peen en peterseliewortel een kwartier. Later de prei, daarna het selderijblad en pas als laatst het peterselieblad.
  4. Maak het afgekoelde vlees schoon en snijd het in kleine stukjes. Doe verder alles terug in de soep. Breng op smaak met zout. En Johannes van Dam raadde een flinke scheut Worcestershiresaus aan.
  5. Zo’n 20 minuten voor de soep helemaal klaar is, kun je de worst op de soep leggen. De soep moet niet meer koken. Snijd de worst en het spek in stukjes en serveer in een hete bak soep.