Skip to main content
Zalm in Whisky

Zalm in Whisky

Zalm in Whisky

Verse zalm, gemarineerd in een goede whisky is een prima voorgerecht dat gemakkelijk te bereiden is en leuk om te delen op tafel.

Geschreven door Jamie Oliver

Total Time
10h 20 min
Difficulty
Easy
Zalm in Whisky

Ingrediënten

    • 25 gram tafelzout
    • 25 gram fijne kristalsuiker
    • 3el whisky
    • handje jeneverbessen
    • 500 gram zalmfilet met vel
    • geroosterd roggebrood
    Ingelegde komkommer:
    • ¼ komkommer, geschild en in blokjes
    • handje gehakte dille
    • scheut witte wijnazijn
    Mierikswortelricotta:
    • 100 gram ricotta
    • 1 el vers geraspte mierikswortel
    • sap van halve citroen

Benodigde Tijd

  • Bereidingstijd
    20 min
  • Kooktijd
    10h 20 min

Bereiding

  1. Meng in een kom het zout, de suiker, whisky en de jeneverbessen en doe de helft van het mengsel in een glazen of aardewerken ovenschaal waar de zalm in past. Leg de vis, met het vel omhoog, op het zoutmengsel en verdeel de rest eroverheen. Pak de hele ovenschaal in in plastic folie en zet 8-10 uur in de koelkast - draai de vis halverwege een keer om.

  2. Spoel na de 10 uur het zout van de zalm en dep het vlees droog met keukenpapier. Bewaar tot gebruik in de koelkast. De vis blijft een paar dagen goed.

  3. Meng alle ingrediënten voor de ingelegde komkommer in een kom en meng die voor de mierikswortelricotta in een andere kom. Breng beide op smaak met peper en zout.

  4. Leg de zalm met het vel omlaag op een snijplank. Snijd in de lengte in plakken en laat het vel intact. Ga met een scherp mes vlak boven het vel door om het los te maken en de plakken van elkaar te halen.

  5. Serveer met de mierikswortelricotta, ingelegde komkommer en de sneetjes geroosterde roggebrood.