Skip to main content
Geroosterde Courgette met Harissa en Yoghurt

Geroosterde Courgette met Harissa en Yoghurt

Geroosterde Courgette met Harissa en Yoghurt

Deze pittige zomerse salade is een geweldig bijgerecht voor bij de lunch, of maak er een hoofdgerecht van door hem te serveren met brood en een eenvoudige groene salade. Alle elementen kunnen van tevoren worden bereid, maar zet het gerecht pas in elkaar als je klaar bent om te eten.

Geschreven door Yotam Ottolenghi

Total Time
45 min
Difficulty
Easy
Geroosterde Courgette met Harissa en Yoghurt

Ingrediënten

  • 2 courgettes, schuin in plakken van 5 cm gesneden (400 g)

  • 1 gele paprika, steel en zaadlijsten verwijderd en weggegooid, vruchtvlees in 6 brede repen gesneden

  • 45 ml olijfolie

  • Fijn zeezout en zwarte peper

  • 2 eetlepels geplukte dille (5g), grof gehakt

  • 1⅓ eetlepel geplukte peterselieblaadjes (5g), grof gehakt

  • ½ sjalot, in dunne halve maantjes gesneden

  • 1 teen knoflook, gepeld en fijngestampt

  • 1 rode chilipeper, steel, zaadjes en merg verwijderd en weggegooid, vruchtvlees in 1 mm dunne rondjes gesneden

  • 1 theelepel granaatappelmelasse

  • 2 theelepels appelciderazijn

  • ½ theelepel suiker of ahornsiroop

  • 1 eetlepel roze harissa

  • 150 g Griekse yoghurt

Benodigde Tijd

  • Bereidingstijd
    25 min
  • Kooktijd
    20 min

Bereiding

  1. Verwarm de oven tot 240°C. Leg de courgettes en paprika op een grote bakplaat bekleed met bakpapier, strooi er een eetlepel olie en een kwart theelepel zout over en schep om. Bak 15 minuten, tot de courgettes licht geblakerd en gaar zijn. Doe ze in een kom, laat 15 minuten afkoelen en roer de kruiden erdoor.

  2. Meng ondertussen de sjalot, knoflook, chilipeper, melasse, azijn, suiker, een snufje zout en flink wat peper in een kleine kom en laat 20 minuten marineren, af en toe roeren. Roer de harissa en de resterende twee eetlepels olie erdoor en zet apart.

  3. Roer een achtste theelepel zout door de yoghurt en zet apart.

  4. Verdeel om te serveren de yoghurt over de bodem van een grote schaal, leg de courgettes erop en besprenkel met het uienmengsel.