Skip to main content
Kruidige Appelcake

Kruidige Appelcake

Kruidige Appelcake

Deze taart kan je zo op zich eten, nog warm of op kamertemperatuur, of hem als dessert serveren met een bol vanille-ijs erbij.

Geschreven door Yotam Ottolenghi

Total Time
1 h 45 min
Difficulty
Easy
Kruidige Appelcake

Ingrediënten

  • 130 gram boter, op kamertemperatuur, in blokjes

  • 150 gram fijne kristalsuiker

  • 3 grote eieren, losgeklopt

  • 2 theelepels vanille-extract

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel

  • 1/3 theelepel zout

  • 200 gram zure room

  • 2 flinke stevige moesappels (jonagold), geschild, klokhuis verwijderd, in 1½ cm brede partjes (460 gram)

  • 1 granny smith, geschild, klokhuis verwijderd, in 1½ cm brede partjes (125 gram)

  • 130 gram rietsuiker

  • 1 eetlepel mixed spice of koekkruiden

Benodigde Tijd

  • Bereidingstijd
    20 min
  • Kooktijd
    65 min

Bereiding

  1. Verhit de oven tot 160 °C. Vet een springvorm van 23 cm doorsnee in en bekleed de bodem met bakpapier.

  2. Doe de boter en de suiker in de kom van een standmixer met de bisschopshaak. Klop alles op halfhoge snelheid tot een licht en luchtig mengsel. Voeg beetje bij beetje de losgeklopte eieren en de vanille toe tot alles is gemengd. Zeef het bakmeel met het zout en voeg het afwisselend met de zure room in verschillende porties aan het botermengsel toe. Schakel de mixer uit zodra alles is vermengd. Stort het beslag in de voorbereide vorm en zet hem opzij.

  3. Doe alle appelschijfjes in een kom. Meng de suiker met de specerijen en strooi hem over de appels. Schep alles door elkaar en verdeel de appels over het beslag in de vorm. Bak de taart 60-65 minuten in de oven tot het beslag gerezen is en de appels krokant, stevig en goudbruin zijn. Een in het gebak gestoken mes zal er niet droog uit komen, omdat de appels nat zijn, maar u kunt controleren of de taart gaar is door de vorm te schudden: de bovenkant mag dan niet meer wiebelen.

  4. Haal de vorm uit de oven en zet hem circa 30 minuten opzij voor u de taart eruit haalt. Serveer de taart nog wat warm of op kamertemperatuur. Snijd hem liefst met een kartelmes om te voorkomen dat de appelschijfjes scheuren.