Skip to main content
Appel-Olijfolietaart met Ahornglazuur

Appel-Olijfolietaart met Ahornglazuur

Appel-Olijfolietaart met Ahornglazuur

De olijfolie geeft deze taart zijn bijzondere, intense smaak. De complexe smaken ontstaan pas na enige tijd, dus u kunt de ongeglazuurde taart in plasticfolie verpakken en hem in de koelkast tot maximaal drie dagen bewaren. Bestrijk de taart vlak voor het opdienen met het glazuur.

Geschreven door Yotam Ottolenghi

Total Time
2h 20 min
Difficulty
Easy
Appel-Olijfolietaart met Ahornglazuur

Ingrediënten

    • 80 g sultana rozijnen
    • 280 g bloem
    • ½ theelepel kaneel
    • ¼ theelepel zout
    • ½ theelepel bakpoeder
    • 1¼ theelepel zuiveringszout (baking soda)
    • 120 ml olijfolie
    • 160 g fijne kristalsuiker
    • ½ vanillestokje
    • 2 scharreleieren, losgeklopt
    • 3 goudrenetten, geschild, klokhuis verwijderd, in blokjes van 1 cm
    • geraspte schil van 1 citroen
    • 2 scharreleiwitten
    • poedersuiker, om te bestuiven (naar keuze)
    Ahornglazuur
    • 100 g boter, op kamertemperatuur
    • 100 g lichte ruwe rietsuiker
    • 85 ml ahornsiroop
    • 220 g verse roomkaas (bijv. monchou), op kamertemperatuur

Benodigde Tijd

  • Bereidingstijd
    50 min
  • Kooktijd
    2h 20 min

Bereiding

  1. Vet een springvorm van 20 cm doorsnee in met boter en bekleed de bodem en de wand met bakpapier.

  2. Verhit de oven tot 170 °C. Zeef de bloem met kaneel, zout, bakpoeder en zuiveringszout in een kom en zet opzij.

  3. Doe de olie en de suiker in een keukenmachine met een garde. Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en schraap met een scherp mesje de zaadjes in de keukenmachine. Klop olie, suiker en vanille door elkaar en voeg geleidelijk de losgeklopte eieren toe. Het mengsel moet nu glad en dik zijn. Meng de appelblokjes, sultana's en citroenschil erdoor en spatel het gezeefde bloemmengsel door het beslag.

  4. Klop de eiwitten in een vetvrije kom met de hand of met een mixer tot een zacht schuim. Spatel het in 2 porties door het beslag en probeer zo min mogelijk luchtigheid kwijt te raken.

  5. Giet het beslag in de voorbereide vorm, strijk de bovenkant met een pannenkoekmes glad en zet de vorm in de oven. Bak de appeltaart 1½ uur tot een in het midden erin gestoken spies er droog uitkomt. Neem de taart uit de oven en laat hem in de vorm koud worden.

  6. Als de taart helemaal koud is, kunt u hem afmaken. Haal hem uit de vorm en snijd hem met een kartelmes horizontaal in twee lagen, van gelijke dikte. Als de bovenkant erg bol is, zult u er een plak vanaf moeten snijden.

  7. Klop voor het glazuur de boter, rietsuiker en ahornsiroop tot een licht en luchtig glazuur. U kunt dit met de hand kloppen, maar liever nog met een handmixer met de klopper. Voeg de verse roomkaas toe en blijf kloppen tot het glazuur mooi glad is.

  8. Strijk met het pannenkoekmes een 1 cm dikke laag glazuur op de onderste taartbodem. Zet de bovenkant voorzichtig hierop. Strijk het overgebleven glazuur op de bovenkant met het pannenkoekmes uit en breng er een golfpatroon of ander patroon in aan. Bestuif de taart naar smaak met poedersuiker.