
Appeltaart
Appeltaart
Appeltaart is een klassieke Nederlandse taart op basis van zanddeeg, appel en rozijnen. De bovenkant heeft meestal een ruitjespatroon. Niet iedere appelsoort is geschikt om een taart van te bakken. Het beste is om stevige appels te gebruiken zoals Goudrenetten, Jonagolds of Elstars.
Geschreven door Janneke Philippi

Ingrediënten
-
- 300 gram bloem, gezeefd
- 200 gram suiker
- 175 gram ongezouten roomboter
- 2 eieren, losgeklopt
- 1 kilo moesappels
- 1½ theelepel gemalen kaneel
- 100 gram rozijnen
Benodigde Tijd
-
Bereidingstijd30 min
-
Kooktijd1h 45 min
Bereiding
-
Kneed een kruimelig deeg van de bloem, 100 gram suiker, de boter, 1½ ei en een beetje zout. Vorm er een bal van en laat het in vershoudfolie minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
-
Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol ongeveer tweederde van het deeg uit tot een deeglap van 32cm doorsnede. Bekleed er de bodem en rand van de vorm mee. Zet de vorm in de koelkast.
-
Schil de appels en snijd elke appel in 12 parten. Meng de appel met 100 gram suiker, de kaneel en de rozijnen. Haal de vorm uit de koelkast en vul de taartbodem zo compact mogelijk met het appelmengsel.
-
Rol de rest van het deeg uit tot een ronde lap en snijd er repen van. Leg met de repen een vlechtwerk op de appeltaart. Druk de deegrand over de uiteinden van de vlechtrepen vast. Bestrijk de taart met de rest van het ei.
-
Bak de taart in de oven in ongeveer 1 uur gaar.