Skip to main content
Kruidige Cranberry en Rode Wijn Tiramisu

Kruidige Cranberry en Rode Wijn Tiramisu

Kruidige Cranberry en Rode Wijn Tiramisu

Er bestaan geen feestelijker toetjes dan dit: het is Kerstmis in een kom. Zoals bij de meeste tiramisu zijn de eieren in de room niet gekookt, dus zorg ervoor dat je de beste en meest verse eieren gebruikt die je je kunt veroorloven (en laat zwangere of oudere gasten weten dat het gerecht ongekookte eieren bevat). Maak dit gerecht minstens een dag van tevoren, omdat de smaken dan beter worden: in de koelkast is het tot drie dagen houdbaar. Voor 10 personen.

Geschreven door Yotam Ottolenghi

Total Time
2 h 00 min
Difficulty
Easy
Kruidige Cranberry en Rode Wijn Tiramisu

Ingrediënten

  • Voor de cranberrykaramel
    • 240 gram kristalsuiker
    • 300 gram bevroren cranberry's, ontdooid en fijngestampt in een keukenmachine
    • 240 ml rode wijn (een lichte en fruitige rioja)
    • 8 hele kruidnagels
    • 2 kaneelstokjes
    • 1 hele nootmuskaat
    • 2 steranijs
    • 1 vanillestokje, in de lengte gespleten en de zaadjes eruit geschraapt
    • 2 sinaasappels - schil van de ene met een dunschiller, rasp de schil van de andere fijn
    • 300 ml puur cranberrysap
    Voor de mascarponecrème
    • 50 gram kristalsuiker
    • 3 eieren, gescheiden
    • 500 gram mascarpone
    • 60 ml Grand Marnier
    • Fijn geraspte schil van 1 sinaasappel
    • ¼ theelepel gemalen kaneel
    • ½ theelepel versgemalen nootmuskaat
    • Zout
    Samenstellen en serveren
    • 200 gram biscuitjes
    • 2 shots espresso (ongeveer 60ml)
    • ¾ theelepel cacaopoeder
    • ⅛ theelepel gemalen kaneel
    • ⅛ theelepel versgemalen nootmuskaat

Benodigde Tijd

  • Bereidingstijd
    60 min
  • Kooktijd
    60 min

Bereiding

  1. Maak eerst de karamel. Doe de suiker in een zware pan van 20 cm breed en laat vijf minuten op middelhoog vuur koken, tot de suiker gesmolten is en aan de randen bruin begint te worden. Laat ongeveer 90 seconden langer koken (houd het goed in de gaten), tot de suiker een donkere, amberkleurige karamel is geworden, neem dan van het vuur en voeg de cranberry's toe: wees voorzichtig, want de karamel zal bubbelen en spetteren als de koude bessen erin gaan.

  2. De karamel zal hard worden, dus zet hem nog vijf minuten terug op het vuur, onder af en toe roeren, tot hij weer smelt. Zodra het gesmolten is, verhoog je het vuur naar middelhoog en voeg je de wijn, kruidnagels, kaneel, hele nootmuskaat, steranijs, het gespleten vanillestokje en de geschaafde sinaasappelschil toe. Laat vijf minuten koken zodat de wijn reduceert en voeg dan het cranberrysap en 60 ml water toe. Laat 15 minuten sudderen, af en toe roeren, tot het mengsel de consistentie heeft van vloeibare jam, en laat dan afkoelen. Verwijder de specerijen en sinaasappelschil en gooi ze weg.

  3. Zodra de karamel is afgekoeld, maak je de mascarponecrème. Klop met een elektrische garde de suiker en eidooiers op hoge snelheid tot ze bleek en luchtig zijn. Voeg de mascarpone toe en klop nogmaals, maar alleen tot het net gecombineerd is - ongeveer 20 seconden. Let op dat je niet te veel klopt, anders wordt de room vloeibaar. Doe over in een grote kom en was de klopkom. Voeg de eiwitten en een snufje zout toe en klop drie minuten op hoge snelheid, tot ze stijve pieken vormen. Voeg de Grand Marnier, sinaasappelschil, vanillezaadjes, gemalen kaneel en gemalen nootmuskaat toe aan de mascarponekom en vouw voorzichtig tot een goed mengsel.

  4. Bekleed om te monteren een puddingkom met een inhoud van 1,5 liter (ongeveer 20 cm breed aan de bovenkant en 12 cm breed aan de onderkant) met huishoudfolie: je wilt een beetje overhang, dus beknibbel niet op de huishoudfolie. Schep een laagje mascarponecrème in de bodem van de schaal (je wilt dat het ongeveer 2,5 cm langs de zijkanten omhoog komt). Doop de koekjes met één vinger tegelijk in het cranberrymengsel tot ze helemaal bedekt en zacht zijn, en leg ze dan in een enkele laag op de crème.

  5. Doe bovenop de koekjes genoeg van het cranberrymengsel om te bedekken en om wat rond de randen van de schaal te strijken. Sprenkel een eetlepel espresso over de bovenkant, herhaal de lagen tot je er vier in totaal hebt en eindig met een laag mascarponecrème. Trek het overtollige huishoudfolie over de bovenkant van de crème, zodat deze bedekt is, en zet het geheel 24 uur in de koelkast, of in ieder geval een nacht.

  6. Om te serveren wikkel je de huishoudfolie los en leg je de tiramisu op een groot bord. Bestuif met een mengsel van cacao, kaneel en nootmuskaat en serveer.