Skip to main content
Hot Chocolate Pot

Hot Chocolate Pot

Hot Chocolate Pot

Chocolademousse of chocomousse is een nagerecht van eieren en chocolade, dat in veel landen populair is. Vooral in Frankrijk, waar het gerecht is ontstaan. Het woord chocolademousse is samengesteld uit het Nederlandse woord chocolade en het Franse woord mousse (schuim).

Geschreven door Jaymz Pool

Total Time
3h 40 min
Difficulty
Easy
Hot Chocolate Pot

Ingrediënten

    • 2 rode pepers
    • 100g witte suiker
    • 50g witte basterdsuiker
    • 160g bittere chocolade
    • 50ml sterke espresso
    • 50ml Kahlúa (of een andere koffielikeur)
    • 1tl kaneelpoeder
    • ¼tl cayennepeper
    • 200ml slagroom
    • 200ml melk
    • 6 eidooiers
    • 75g donkere basterdsuiker
    • crème fraîche
    Ook nodig:
    • 6 ovenschaaltjes (ramekins) van 150ml

Benodigde Tijd

  • Bereidingstijd
    40 min
  • Kooktijd
    3h 40 min

Bereiding

  1. Breng 100ml water met de suiker aan de kook. Snijd de 2 pepers open en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in lange repen en kook dit 5 tot 10 minuten in de suikerstroop. Neem de peper uit de suikerstroop, wentel door de witte basterdsuiker en laat dit liefst 1 dag drogen.

  2. Zet de melk, room, kaneel en cayennepeper in een steelpan op een zacht vuur. Doe de chocolade, espresso en koffielikeur in een metalen kom die boven de steelpan kan 'hangen'. Hang deze chocoladekom boven het warme melkmengsel en laat de chocolade au bain marie smelten, roer af en toe. Neem de pan van het vuur zodra het chocolademengsel gesmolten is en meng dit met het melkmengsel.

  3. Roer in een andere kom de eidooiers met de suiker en schenk hierin geleidelijk het chocolade-melkmengsel, blijf roeren! Zeef het hete mengsel om eventuele klontjes te verwijderen.

  4. Verwarm de oven voor op 150 °C. Verdeel het chocolademengsel over 6 ramekins en zet deze in een braadslee en vervolgens in het midden van de oven. Schenk voorzichtig kokend water in de braadslee tot het voor de helft gevuld is.

  5. Gaar de chocoladepotjes in ±20 minuten. Ze moeten nog een beetje 'bewegen', maar niet helemaal vloeibaar zijn. Laat afkoelen op kamertemperatuur en daarna in de koelkast in 2-3 uur opstijven. Steek de gekonfijte repen rode peper in de chocoladepot en serveer met wat losgeklopte crème fraîche.