
Panna Cotta van Yoghurt met Gekarameliseerde Appel
Panna Cotta van Yoghurt met Gekarameliseerde Appel
Geschreven door Rutger van den Broek

Ingrediënten
-
Panna Cotta
- 3 ½ blaadjes gelatine
- 250 ml slagroom
- 90 gr suiker
- ½ vanillestokje, merg
- 350 gr Griekse yoghurt
Gekarameliseerde Appel
- 15 gr boter
- 2 appels, geschild en in stukjes
- 25 gr suiker
- ¼ tl kaneel
- ¼ citroen, sap
Knapperige Kruimels
- 50 gr boter, koud
- 50 gr bloem
- 50 gr amandelmeel
- 50 gr suiker
- snuf zout
Benodigde Tijd
-
Bereidingstijd40 min
-
Kooktijd3h 40 min
Bereiding
-
Week de gelatine in ruim koud water. Breng in een steelpan de slagroom met de suiker en het vanillemerg aan de kook. Haal de room als deze kookt van het vuur en los de geweekte gelatine daarin op. Roer de Griekse yoghurt los en giet daar het warme slagroommengsel bij. Roer dit door tot alle goed gemengd is. Giet het mengsel in de vormpjes (dit recept is voor 4 tot 6 stuks) en laat deze minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
-
Doe alle ingrediënten voor de kruimels in een kom en maak er met je vingers een kruimelig deeg van. Laat de kruimels afgedekt minimaal een half uur rusten in de koelkast.
-
Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Strooi de deegkruimels op de bakplaat en bak ze in 14 tot 18 minuten goudbruin en gaar. De kruimels zullen tijdens het afkoelen pas echt knapperig worden!
-
Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en smelt de boter hierin. Voeg de appelstukjes, suiker, kaneel en het citroensap toe en meng alles door elkaar. Bak de appelstukjes ongeveer 5 minuten op een middelhoog vuur. Je zult zien dat de suiker zal gaan karameliseren en een mooi laagje om de appelstukjes vormt. Voeg een klein scheutje water toe als je denkt dat het proces te snel gaat. Haal de appel uit de pan als deze mooi karamelbruin zijn.
-
Om de panna cotta te storten zet je een bakje met heet water klaar. Dompel de vormpjes enkele seconden in het hete water (kijk uit dat er geen water in het vormpje loopt) en haal deze er dan weer uit. Maak met een scherp mes de bovenkant los en stort de panna cotta vervolgens op een bordje. Serveer met de gekarameliseerde appel en de knapperige kruimels.